Dostajemy od Was wiele listów w których pytacie, jak przygotować Kakao Ceremonialne. Postanowiliśmy krótko napisać jak my to robimy 🙂 .

Najważniejsza jest INTENCJA z jaką przyrządzamy tę świętą Medycynę. Fajnie jest gdy podczas całego procesu przygotowania kakao, śpiewamy, nucimy i nastawiamy się bardzo pozytywnie. Po przygotowaniu napoju przykładamy nasze dłonie do kubka z wdzięcznością i wyrażamy nasze intencje, marzenia, zamiary czy cele. Dobrze jest przyłożyć kubeczek do swojej czakry serca oraz trzeciego oka 🙂 . Wypić a potem w ciszy czy przy relaksacyjnej muzyce pomedytować z własną intencją.

Oto kilka naszych propozycji przygotowania Kakao Ceremonialnego na jedną osobę – mleko lub woda od 100ml do 250 ml; kakao od 10g do 42g; przyprawy według uznania, słodzik według uznania ale może być bez słodzika. Musicie jednak wiedzieć, że pasta 100% kakao jest gorzka. Nie gotować aby kakao nie straciło swoich cennych właściwości! Nie mieszać z mlekiem pochodzenia zwierzęcego! Można użyć shakera aby napój nabrał aksamitnej konsystencji ale nie jest to konieczne. Wszystko można wymieszać w kubku czy garnku.

  1. Mleczko kokosowe w puszce o jak największej ilości kokosa. Kakao kroimy na małe kawałki lub ścieramy na tarce o grubych oczkach. Odważamy odpowiednią ilość kakao i wsypujemy do shakera. Dorzucamy  przyprawy takie jak: chilli, cynamon, kardamon oraz miód czy syrop z agawy lub inny naturalny słodzik. W garnuszku podgrzewamy mleczko kokosowe (WAŻNE aby mleczka nie gotować!). Podgrzane mleczko przelewamy do shakera i wstrząsamy intensywnie w celu połączenia się wszystkich składników i aby płyn był aksamitny. Przelewamy do kubka. Pijemy 🙂 . Konsystencja tego napoju jest bardzo gęsta. 
  2.  Mleko kokosowe w kartonie ważne żeby było eko i bio 🙂 . Postępujemy jak w pkt pierwszym  . Możecie spróbować zmienić sobie przyprawy, lub wypróbować bez żadnych przypraw. Konsystencja tego kakao będzie nieco rzadsza 🙂 .
  3. Mleko roślinne ryżowe, owsiane, migdałowe też eko i bio. Postępujemy analogicznie jak poprzednio. Konsystencja również nieco rzadsza.
  4. Mleko z różnych orzechów, kokosa, owsiane, ryżowe wykonane samodzielnie w domu. Uważamy, że to jedna z najlepszych i najzdrowszych opcji. Po prostu wiemy co mamy w kubku 😉 . Jak mamy mleko w garnuszku to możemy bezpośrednio do niego dodać kakao, przyprawy i słodzik, wszystko podgrzewając do rozpuszczenia i połączenia się składników. Potem przelać do kubka i wypić 🙂 .Konsystencja rzadka.
  5. Napar z liści mięty. W osobnym naczyniu zaparzyć liście, przecedzić i dalej postępować jak w pkt 1. Napój nabierze niesamowitego rześkiego smaku. Nam przypomina te czekoladowo – miętowe pastylki/ czekoladki. Kakao w tej wersji jest naprawdę smaczne! Konsystencja rzadka.
  6. Ilex Guayusa. Herbatę zaparzamy w osobnym naczyniu, przecedzamy i na tym wywarze przyrządzamy nasze kakao. Ta wersja będzie nas pobudzać i dodawać jeszcze większej energii do działania i spełniania naszych marzeń! 🙂
  7. Tradycyjna wersja to dobra woda mineralna. Postępujemy jak w pkt 1. Konsystencja rzadka.

Nie bójcie się eksperymentować z własnymi przepisami na kakao ceremonialne i zapraszamy Was do dzielenia się z nami swoim doświadczeniem!

Życzymy Wam smacznego oraz samych cudownych doświadczeń, które otworzą Wasze serca na miłość i radość!

Alex & Robert


Kakao Ceremonialne do nabycia ->>TUTAJ.

1 Comment

Przepis na cudowne kakao | MISY KRYSZTAŁOWE · 18/12/2018 o 11:52 am

[…] Przygotowanie Ceremonialnego Kakao […]

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *